Öntözőrendszer tervezés első lépései

Az öntözőrendszer tervezés során végig kell mennünk számos lépésen, míg kialakul a tökéletes koncepció. Én most a Hunter cég útmutatásait követve leírom nektek, hogy hogyan fogjunk hozzá a tervezéshez. A forrás az teljesen megbízható, mivel a Hunter immáron három évtizede biztosít magas szolgáltatást és készít kiváló termékeket a témában. Lássuk tehát az első lépéseket:

Parcellázás, tervezés, rajzolás. A legelső lépés teljesen egyértelmű, mégis fontos leírnunk: le kell mérnünk a telkünk méreteit és a ház elhelyezkedését bele kell rajzolnunk a tervrajzba. Jelöljünk minden betonnal, téglával borított részt, falat, kocsilejárót és kerítést. Ezalatt pedig szintén jelöljük a fákat, bokrokat.

A következő lépés a parcellázás. A méretarány legyen 1=10, vagy 1=20. Döntsd el te, igazából bármi lehet. Írjuk rá a papírra a méretarányt és jelöljük a nagyobb fákat, füves területeket, cserjéket.

Ha megvannak az eddig felsorolt teendők, akkor elérkezünk az öntözőrendszer tervezés következő fázisába. Ez pedig a rendszer teljesítményének a meghatározása és megtervezése. Milyen számokra kell itt ügyelnünk? Az öntözőrendszer tervezés során rendkívül fontos, hogy felmérjük a víznyomást. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy víznyomásmérő műszert kapcsolunk a kinti kerti csaphoz. Bizonyosodjunk meg róla, hogy sehol máshol nem folyik a víz az otthonunkban. Ez után csupán meg kell engednünk a vizet a kerti csapban, hogy a szerkezet lemérje a nyomást. Így kapjuk meg a statikus víznyomás értékét.

A következő érték, amit meg kell határoznunk az öntözőrendszer tervezés során, az víz mennyiség. Ehhez két további információra van szükségünk. Egyrészt, hogy mekkora a csap, másrészt, hogy mekkora a cső átmérője, amiben a víz folyik a falakban és a föld alatt.

öntözőrendszer tervezés

Öntözőrendszer tervezés – teljesítmény

Ha megvan a fent említett három szám és információ, akkor már könnyedén megkaphatjuk a rendszer teljesítményét. Ezt a számítási módszert itt most nagyon bonyolult lenne leírni és nem is biztos, hogy célravezető, de a Hunter weboldalán megtalálsz egy táblázatot, ami a megadott adatok alapján megmutatja nekünk az aktív víznyomást.

Ezek voltak tehát a legfontosabb első lépések Az öntözőrendszer tervezés folyamán. Ha ez megvan, jöhet a szórófejek kiválasztása, de arról egy másik cikkben fogok bővebben szót ejteni.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn